Solenergi i Sonada – varmt vann til kalde barn

[flagallery gid=11]Vi har en gledelig nyhet. Barna i den tibetanske bosetningen i Sonada i Himalaya kan endelig slippe å vaske seg i iskaldt vann. Solpaneler (sun collectors) og vanntanker er installert på to tak, med vamtvannskraner på de to internatene og på kjøkkenet som lager mat til 200 unger tre ganger om dagen. Solenergiprosjektet vårt er nå ferdigstilt, og 2000 liter vann varmes opp daglig. Gjett om barn og kjøkkenpersonale er glade for å ha fått varmere vann. Rotary Athenæum i Norge fortjener applaus for å ha støttet Shenpen med prosjektet.

Ja, vannet blir varmere, ikke alltid kjempevarmt, da det kommer an på om sola skinner i hvertfall to timer pr. dag. Er det full tåke blir vannet lunkent likevel, og er bedre enn det iskalde Himalayavannet som kommer rett fra elven.

Nå kan barna vaske seg oftere. Det er jo ikke lett å vaske seg i iskaldt vann. På solrike dager står ungene i kø ved varmtvannskranene med bøttene sine. Bøtter ble også inkludert i prosjektet, da det er vanlig i India med “bucket shower”. Og hva skal man ellers hente vann i? Andre folk i bosetningen sniker seg også til litt varmt vann. Forståelig nok! 2000 liter om dagen går langt.

IMG_2159

Nå gjenstår det bare å sette opp et beskyttelsesnett over solsamlerne. Fotballer er en trussel, store hagl likeså.

Mange fikk jobb i innstallasjonsprosessen.

Hovedjobben ble gjort av to solnenergi-teknikere som innstallerte solpanelene og varmtvannstankene og rørlegger med tre assistenter som jobbet i 9 dager for å forberede vanntilkobling, kaldtvannstanker, rør, kraner osv. Så var det lastebilsjåførene som kjørte ustyret, og ikke minst bærerne – kulliene -som tåler å bære utrolige lass, ofte i en reim over panna.

IMG_2110

Som seg hør og bør i India har det vært mange forsinkelser og utsatte avtaler underveis. Dog var det ikke så verst å komme i havn med prosjektet på fem måneder fra ende til annen.

Gatelys.

Det har også blitt innstallert to gatelys i den tibetanske bosetningen, med solpaneler som samler energi om dagen som blir til lys om kveldene. De lyser opp lang vei. Og det er ikke fritt for at naboene krangler om hvilken vei lyskasterne skal stå…

Vi valgte TATA company som leverandør av solenergiutstyr, da det er et anerkjent firma i India som har installert slike Complete Water Heating Systems mange steder i Nord-India, bl.a. for militæret i de nordlige grenseområdene til Sikkim og Tibet/Kina. Vår TATA mann Mr. Mandal, som stod for innstallasjonen, underviser også i fornybar energy på Industrial Training Institute  i Siliguri der man kan ta korte og lengre kurs om solenergi og annen fornybar energi.  Shenpen vil støtte noen fra bosetningen til å gå på kurs og lære mer om fremtidens energi. Fremtiden som nå har kommet til Sonada. Det er stor stas.

Stor takk til Rotary Athenæum i Norge.

Prosjektet har kostet 55.000 kroner, hvorav hele 50.000 er sponset av Rotary Athenæum i Norge.

Vi sender en stor takk til Rotary Athenæum. Både barn og voksne i  Sonada har fått et lettere liv takket være dere!

Prosjektleder for Shenpen i Sonada har vært Heidi Trondsen, med god hjelp fra Urgyen Tsering. Når man trenger å  kommunisere både på engelsk, nepalsk,  hindi, tibetansk og bengalsk for å få tingene gjort er det uvurderlig å ha hjelp av lokale krefter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment